Nyheter Föreningen TNCC ENPC Diverse Länkar

Senaste nytt

Här kan du läsa om det senaste!

Documents for RST annual meeting 2014
2014.03.13
Årsmöte RST
2014.02.24
Anmälan till kurs på hemsidan fungerar igen
2013.06.03
Problem med anmälningssidan!
2013.05.28
Instruktörsdagen den 8:e mars
2013.02.14
Prehospen konferensen 2013
2013.02.14

Gå till sida: [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36 

Det blev succé för barnakutdagen! Referat av Barnsjuksköterskeföreningen
2010-10-05

Höstens utbildningsdag i akutsjukvård för barn gick av stapeln i Linköping den 24 september. Barnakutdagen var ett samarrangemang av Riksföreningen för Barnsjuksköterskor och Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma. Att ämnet var intressant kunde vi se genom den goda tillströmningen deltagare. Många utställare fanns också på plats och vi skickar ett särskilt tack till dem.

Programmet var varierat och de fantastiska föreläsarna pratade engagerat och kunnigt utifrån sina skiftande bakgrunder och ämnen. En del av dem rörde verkligen vid våra känslosträngar medan andra var mera kunskapsförmedlande. Och det handlade inte bara om svåra saker; vi fick skratta också – trots det allvarliga ämnet.

I akutsjukvård finns många ”hur-gör-man-frågor” och utbildningsdagen innehöll praktiska avsnitt om hur vi kan gå till väga för att vårda barn med skall-skador, lindra procedurrelaterad smärta och hur omvårdnaden av brännskadade barn kan gå till. Den som vill lära sig mer om det praktiska omhändertagandet av akut sjuka barn fick information om utbildningarna ENCP, PEPP och Barn AHLR. Thierry Dewez berättade om hur olika akuta scenarier kan tränas med hjälp av SIM-baby på Barnakutvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Flera föreläsningar handlade om barn och familjer som är extra utsatta och de berörde starkt. Leif Isaksson är narkossköterska, vårdlärare och har FN:s uppdrag att utbilda sjukvårdspersonal internationellt. Leif berättade engagerat om sitt arbete för att rädda barn och vuxna i områden som drabbats av naturkatastrofer som jordbävningen i Haiti och nu senast i det översvämmade Pakistan. Bl. a berättade han om vad som händer en person som blir liggande fastklämd under rasmassor. Hur de första minuterna präglas av total panik med rusande puls, svårigheter att få luft och ett jätte-påslag av stresshormoner. Efter en kvart har endorfinerna aktiverats och personen kan tänka tanken att ”jag lever ju i alla fall…” och efter en halvtimme börjar han/hon få igång hjärnan och börjar då tänka på exv. vad som kan ha hänt med familjen. Efter 3 timmar börjar fysiska symtom göra sig mer gällande, som smärta och att inte kunna ändra läge. Efter 5-6 timmar går kroppen ner i ett dval-liknande tillstånd där allt går på sparlåga, vilket är förklaringen till att den 16-åriga flicka som hittades 15 dagar efter jordbävningen på Haiti fortfarande levde. På Haiti är det mycket hög luftfuktighet, vilket bidrog till hennes överlevnad. Leif Isaksson visade också, med en bild på en kuvös som var tillverkad av en resväska, gladpack och en glödlampa, att nöden är uppfinningarnas moder.

Rosengrenska stiftelsen i Göteborg arbetar med gömda flyktingfamiljer. Anne Sjögren är sjuksköterska (och 2010 års Stieg Larsson-pristagare!) och har arbetat på Rosengrenska sedan starten. Anne berättade hur livet kan te sig för den som är sjuk och behöver vård – men inte så sjuk så att det kan kallas akut! Familjerna och individerna som söker sig till Rosengrenska har traumatiska erfarenheter i bagaget och med de svåra upplevelserna följer också kroppar som smärtar och sjukdomar och skador som kräver behandling. Många befinner sig mitt i en kris och behöver både fysisk och psykisk hjälp. Sjukvården måste kunna ge denna hjälp utan att fråga om identitet och ringa på polis. Delvis samma problematik med familjer i kris redogjorde Barntraumateamet i Norrköping för. Barn behöver få vara med och tas om hand enligt sina egna förutsättningar när t ex pappa eller mamma oväntat har gått bort. Barn ska få ställa de frågor de vill men också få gå ut och leka för att smälta det de fått veta och sedan komma tillbaka med nya frågor. Lena Liedholm och Lars Widén kan rycka ut inom 30 minuter till en familj som behöver dem.

Vi fick också en inblick i arbetet på Giftinformationscentralen. Läkaren Hans Persson berättade informativt och med glimten i ögat om allt från berusade hundar till hur onödigt det är att vi går ut i skogen och plockar svamp och riskerar att utsätta oss för svamp-förgiftning. Däremellan fick vi en värdefull guidning genom de vanligaste förgiftningarna och hur de ska hanteras. Gå gärna in på www.giftinfo.se (lösenordet är intox) där det finns en databas med information om olika ämnen och hur ev. förgiftning skall utredas och behandlas.

 

 

Fler bilder från Barnakutdagen

  


 
» Nyheter    » Föreningen    » TNCC    » ENPC    » Kontakt    » Länkar    |    » Cookies    » Logga in
© Copyright, bilder och texter på denna sida tillhör Riksföreningen Trauma!